Cakap Besar Semasa Peperiksaan Jadi Peringatan Buat Aku

2:46 AM Hasnul Adin 4 Comments

If there is a tip for me to share to those SPM candidates, it would be - stay modest/humble after the paper. Jangan bongkak atau cakap besar.

If someone asked you how was the paper, just say "Alhamdulillah. It was good." or "InsyaAllah. Semuanya okay." Jangan sesekali kata "Senang je." atau "Confirm dapat A!". No. Tolong kawal diri daripada cakap besar macam tu.

It's mainly not about being rude to orang lain yang mungkin find the paper hard. It's about tawakal. Walaupun kita yakin boleh jawap semua soalan atau most of it dengan baik, tapi kita kena ingat, kalau nak A tu Allah juga yang beri. Allah punya kuasa untuk menetapkan segala sesuatu.

Just imagine, disebabkan kita cakap besar selepas exam, Allah hukum kita dengan tidak berikan kita skor yang selayaknya dengan usaha kita (masa menjawap exam). Kenapa aku cakap macam ni? Sebab perkara ni dah jadi pun pada aku 9 years ago masa aku PMR.

Aku ingat lagi, masa tu paper Bahasa Arab. Aku study extra hard untuk paper Bahasa Arab ni. Aku determined to get an A for it. Sebab aku nak buktikan yang aku juga boleh skor untuk Bahasa Arab. Aku nak buktikan yang aku bukan hanya baik dalam Bahasa Inggeris. 

So I answered the paper, got out of the examination hall with a smile on my face because I know that I've given my best and I've answered well. There is hope for a straight A. Diluar dewan, Ustazah menunggu kami. She asked me how was the paper and I still remember my reply to her.

"Confirm A lah."

Bukan main lagi aku masa tu, cakap besar. I was happy. I'm in a lot of joy for being able to answer the paper. So much joy sampai aku lupa diri. Aku lupa untuk bersyukur pada Allah. Lupa yang Dialah yang punya kuasa untuk tetapkan samada aku dapat A tu ataupun tak. Hell. I didn't even remember if I said Alhamdulillah back then. So naive. Naive ke? Haha!

Bila keputusan keluar, I managed to get A for all of my papers except for Bahasa Arab. 8A 1B. It wasn't bad. It was a terrific result considering I was a candidate daripada kelas paling hujung. By paling hujung I meant dari segi akademik. But for me, and for some yang saw the potential in me, I should have gotten the 9A. 

Tapi it's okay. It happened for a reason. It serves as a reminder for me. I do not see it as a punishment in any way.

I learnt the hard way to always think before you speak. Sentiasa beringat yang setiap apa yang kita cakapkan, ada kesannya. Sematkan dalam diri, setiap usaha kita, Dia yang tentukan the outcome. Kita kena tawakal. Jangan cakap besar. 

So people, remember to always bersyukur in life. :)


Being grateful is not just an act of saying Alhamdulillah. Being grateful is an attitude. It is a life style. It is a way of thinking. You are constantly grateful. (Ustaz Nouman Ali Khan) 



Note: Tip ini juga berguna untuk mana-mana jenis peperiksaan. Sekian.

Hasnul Adin
Rindukan Zaman Belajar Sebenarnya

You Might Also Like

4 comments:

  1. Intellectual doesn't depends on the grades. And stay humble in everything is a must! A note to myself too, and credits to you for reminding us.

    ReplyDelete

Komen anda adalah di hargai :D

Powered by Blogger.